του Παναγιώτη Καλομοιράκη
Τι είναι το DSM
To DSM (Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών) είναι ένα σύστημα ταξινόμησης των ψυχικών διαταραχών, το οποίο προσβλέπει σε μια αξιόπιστη διάγνωση (ΑPA,2013). Εκδίδεται και ανανεώνεται από την Αμερικάνικη Ψυχιατρική Εταιρία (APA). H πρώτη έκδοση του εγχειριδίου (DSM-I) έγινε το 1952 με σκοπό να υιοθετηθεί μία κοινή γλώσσα μεταξύ των κλινικών (Κονταξάκης &
Κωνσταντακόπουλος, 2015). To DSM- 5 αποτελεί την τελευταία έκδοσή του και κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2013.
Κυριότερες Αλλαγές του DSM-5 από το DSM-IV στις Ψυχωσικές Διαταραχές
American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. (5th ed). Washington, DC.:American Psychiatric Publishing.

Κυριότερες Αλλαγές του DSM-5 από το DSM-IV στις Ψυχωσικές Διαταραχές
- Στη διαταραχή της Σχιζοφρένειας άλλαξε το πρώτο κριτήριο (Κριτήριο Α). Χρειάζονται τουλάχιστον 2 στοιχεία από αυτό, από ένα που ήταν πριν, και οπωσδήποτε το ένα από αυτά να είναι ψευδαισθήσεις, παραλήρημα ή ασύνδετος λόγος.
- Αφαιρέθηκαν οι υποκατηγορίες της Σχιζοφρένειας (παρανοϊκή, αποδιοργανωμένη, κατατονική, αδιαφοροποίητη και υπολειμματική). Αντί αυτού, εκτιμάται η σοβαρότητα των κύριων συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας ξεχωριστά στο κάθε άτομο.
- Στη Σχιζοσυναισθηματική διαταραχή απαιτείται ένα κύριο καταθλιπτικό ή μανιακό επεισόδιο να είναι παρόν στο μεγαλύτερο μέρος της ασθένειας. (APA,2013)
Μερικά στατιστικά στοιχεία για τη σχιζοφρένεια
Η σχιζοφρένεια είναι ίσως η πιο γνωστή διαταραχή αυτού του φάσματος. Τα ψυχωτικά χαρακτηριστικά της σχιζοφρένειας εμφανίζονται τυπικά από την όψιμη εφηβεία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας των '30. Πριν από την έναρξη της εφηβείας είναι σπάνια. Η μέγιστη ηλικία έναρξης για το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο είναι στην αρχή προς τα μέσα της δεκαετίας των '20 για τους άνδρες και στα τέλη της δεκαετίας των '20 για τις γυναίκες (APA, 2013). Η σχιζοφρένεια παρουσιάζεται περίπου στο 1% του γενικού πληθυσμού. Περισσότερες πληροφορίες για τη σχιζοφρένεια θα βρείτε εδώ.
Βιβλιογραφία
Κονταξάκης, Β., & Κωνσταντακόπουλος, Γ. (2015). Από το
DSM-I στο DSM-5. Ψυχιατρική , 26 (1), σσ. 13-16.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου